Analiza Top 10 Pagini Facebook din Romania

cover-photo-final

De mult timp Facebook este un canal prin intermediul caruia tot mai multe companii, artisti si cantareti isi promoveaza produsele, serviciile, imaginea si nu numai dar nu toti reusesc, prin activitatea pe care o desfasoara pe Facebook, sa aiba acelasi impact.

Prin urmare am decis sa fac o analiza a paginilor de Facebook din Romania cu cei mai multi fani pentru a vedea prin ce se diferentiaza de celelalte pagini care au mai putini fani si un engagement mai mic

Am luat in considerare clasamentul publicat pe site-ul celor de la  http://hdsatelit.blogspot.ro/2014/03/pagini-facebook-din-romania-cu-peste-1.html si am actualizat datele in ceea ce priveste numarul de fani cu cele de la inceputul anului 2015.

1.Inna 13.2 mil.
2.Akcent 3.7
4.Playboy Romania 3.25
3.Alexandra Stan 3.39
5.Smiley 2.97
6.Antonia 2.78
7.Connect-R 2.35

8.Edward Maya 2.31
9. Pro TV 2
10.Kiss Fm 2

Dupa cum se poate observa 7 din cele 10 locuri sunt ocupate de artisti romani, 1 este detinut de Playboy Romania si celelalte 2 de un post de televiziune Pro TV si un post de radio Kiss FM.

Timp de o luna de zile ( 1 – 30 septembrie) am monitorizat activitatea acestora pe Facebook pentru a vedea in ce consta comunicarea lor cu fanii dar si care sunt postarile care au avut cele mai multe si putine like-uri, share-uri si comentarii.

 

1.INNA

statistics-inna

Inna este una dintre cele mai cunoscute cantarete din Romania la ora actuala avand multi fani chiar si in alte tari precum Turcia, Japonia si nu numai . O parte semnificativa din cei 13 milioane de fani sunt straini ea interactionand cu acestia si prin intermediul contului sau de Facebook. Pe perioada monitorizarii s-a putut observa ca Inna interactioneaza cu fanii sai prin intermediul pozelor si clipurilor pieselor sale muzicale pe care le posteaza pe Facebook.

Postarea care a atras cele mai multe like-uri este o poza selfie cu Inna in care aceasta isi saluta fanii printr-un simplu mesaj: Kisses. Aceasta poza a avut atat un mare nr de share-uri cat si de comentarii generate de fani.

De multe ori Inna transmite mesaje fanilor straini folosind limba din tara respectiva, in acest fel ea personalizand comunicarea cu acestia si creand un atasament mai are al acestora fata de ea.

2.AKCENT

statistics-akcent-1

Adrian Sina, ca multi alti cantareti romani, obisnuieste sa comunice pe Facebook cu fanii sai. Acesta, de regula,  posteaza poze cu el atat din viata profesionala cat si din viata privata. Totodata pe perioada monitorizarii, Adrian Sina a postat si mici capturi video de la concertele pe care le-a sustinut in Romania si nu numai.

S-a putut observa ca pozele postate pe  contul sau de Facebook in care acesta era alaturi de familia lui, sotie si copil, au atras multe like-uri si share-uri din partea fanilor sai. In ceea ce priveste artistii, cantaretii si nu numai, fanii acestora doresc sa afle cat mai multe lucruri din viata lor privata, cum sunt si ce fac acestia in spatele scenelor de cantat sau filmat.

Poza care a atras cele mai multe like-uri este o poza de tip selfie cu Adrian Sina facuta in masina lui personala. De asemenea, o mare parte din pozele cu el postate pe Facebook au avut mare priza la public, acestea generand multe like-uri si share-uri.

3.ALEXANDRA STAN

statistics alexandra stant

Alexandra Stan este una dintre cele mai cunoscute canterete atat in Romania cat si in afara acesteia.
In perioada monitorizarii realizata  pe intreaga durata a lunii septembrie, aceasta a postat  exclusiv poze de la concertele sustinute in strainatate precum Mexic si Japonia  si clipuri video cu melodiile ei.

Nu obisnuieste sa posteze poze din viata personala si privata asa cum se intampla in cazul altor cantareti  in general atat autohtoni cat si straini. Ar putea sa faca acest lucru, astfel de poze avand priza la fani.

In ceea ce priveste frecventa postarii, aceasta nu este una mica  dar ar putea sa fie mai mare de cel putin o postare pe zi, astfel interactiunile cu fanii acesteia ar creste.

4.PLAYBOY

statistics-playboy2

Playboy Romania este cea mai populara pagina de Facebook  al unei companii din Romania. Ocupa locul 3 in clasamentul precizat mai sus fiind depasita la nr de fani doar de Inna si Akcent care sunt cantareti.

Aproape toate postarile sunt poze cu modele, acestea avand mare  priza la publicul masculin.  Dupa cum se vede in infografic frecventa de postare este una destul de mare de 7 postari pe zi.

Poza care a atras cele mai multe like-uri apartine lui Abigail Ratchford ce este model si actrita americana.Poza a generat nu mai putin de 34.000 de like-uri, peste 2000 de share-uri si 490 de comentarii.

5.SMILEY

statistics-smiley2

Smiley este unul din cantaretii romani de succes care pe langa cariera muzicala are si alte proiecte TV care il tin in lumina reflectoarelor intr-un mod pozitiv. Atat proiectele muzicale cat si celelalte l-au ajutat sa isi atraga multi fani in Romania. Celelalte proiecte cum ar fi calitatea de membru al juriului de la Vocea Romaniei difuzata pe Pro TV l-au ajutat sa isi mentina vizibilitatea in randul publicului roman si totodata sa isi atraga si mai multi simpatizanti.

In ceea ce priveste activitatea acestuia pe Facebook in perioada monitorizata, ca si in cazul altor cantareti romani, acesta a postat poze atat din viata profesionala cat si personala. Pe langa pozele de la concertele pe care le-a sustinut in perioada respectiv el a postat si poze din viata personala care au adus la un engagement ridicat din partea fanilor acestuia fie ca a fost vorba de multe lik-uri, share-uri sau comentarii la postarile respective. Totodata a postat poze din studioul Vocea Romaniei, emisiune din al carui juriu face parte.

Se poate observa in infograficul de mai sus ca rata de postare nu a fost una mare ci de doar aproximativ 1 postare la 2 zile dar media like-urilor a fost destul de mare de aproape 20.000.

6.ANTONIA

statistics-antonia1

Ca si ceilalti cantareti romani analizati anterior, Antonia este si a una din cantaretele care interactioneaza des cu fanii pe Facebook postand poze din viata ei personala dar si clipuri muzicale pe care le lanseaza. Dupa cum se observa pozele care au primit cele mai multe like-uri sunt cele cu fiica ei cea mica, frecventa postarii fiind de 1 postare la 2 zile.

Nr mediu de like-uri este unul destul de mare de aproape 29 de mii la cele 23 de postari pe care le-a avut in luna septembrie. Totodata numarul mediu de share-uri este 276, unul destul de mare.

7. CONNECT-R 

statistics-connect-r-2

Dupa cum se poate observa in infograficul realizat, Coonect-R a reusit ca prin pozele pe care le-a postat pe contul sau de Facebook sa atraga cele mai multe interactiuni din partea fanilor in materie de like-uri atingand o medie de aproape 52.000 de mii de like-uri chiar si mai mare decat cei de la Playboy.

In luna septembrie cand a avut loc monitorizarea, Connect-R a postat multe poze din viata lui personala cu sotia si fetita lui dar si poze de la nunta lui. Nr mare de like-uri de la acele poze denota inca o data faptul ca fanii doresc sa cunoasca artistul si din spatele scenei, sa afle multe lucruri legate de viata lui personala si nu numai. Toate acestea fac ca simpatia fanilor fata de artistul respectiv sa creasca si acesta sa aiba si el de beneficiat la concerte unde va avea mai multi spectatori si admiratori.

8.EDWARD MAYA

Edward-Maya-statistics2

Edward Maya face si el parte din cantaretii cunoscuti din Romania dar cu o notorietate, mediatizare  si o vizibilitate mai mici decat ceilalti cantareti analizati anterior. Pe perioada monitorizarii, s-a putut observa ca Edward Maya s-a axat in mare parte pe partea profesionala in ceea ce priveste postarile sale pe contul sau de Facebook acesta postand poze cu el de la concertele sustinute.

Frecventa cu care a postat in luna septembrie a fost de o postare la doua zile, o frecventa destul de mica. Maya ar putea sa posteze mai des pe contul sau de Facebook si totodata sa incerce sa posteze si poze cu el din viata personala dat fiind faptul ca s-a observat un mare engagement al fanilor pentru astfel de poze la conturile de Facebook analizate anterior. Astfel el ar putea sa creasca engagementul fanilor sai pe contul sau de Facebook si totodata simpatia acestora fata de el.

 9.PRO TV

statistics-pro-tv1

Pro TV este canalul de televiziune cu cei mai multi fani pe Facebook avand o notorietate foarte mare in Romania. In ceea ce priveste activitatea acestora pe contul de Facebook , aceasta este una foarte prezenta avand o frecventa mare zilnica de postare pe aceasta retea sociala. Pe langa obisnuitele postari in care se face referire la stiri de interes national, cei de la Pro TV isi promoveaza pe Facebook si emisiunile difuzate pe canalul de televiziune cu acelasi nume cum sunt Vocea Romaniei, Romanii au talent si nu numai. Aceste postari au o mare priza la public, generand multe interactiuni din partea fanilor ce constau in like-uri, share-uri si comentarii. 

10.KISS FM

statistics-kiss-fm1

Kiss FM este postarea de radio cu cei mai multi fani pe Facebook, aproape 2 milioane, pe locul doi fiind Radio Zu cu 1,7 milioane de fani care probabil ii va depasi pe cei de la Kiss FM ca nr de fani pe Facebook in curand.

In ceea ce priveste activitatea celor de la Kiss FM pe Facebook, aceasta a constat pe perioada monitorizarii in postarea multor glume si intrebari care au dus la multe interactiuni din partea fanilor, de aici rezultand faptul ca umorul atrage oamenii si are o viralitate destul de mare. Dat fiind faptul ca este un post de radio, frecventa postarii a fost una destul de mare de 15 postari pe zi.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *